Friday, February 19, 2010

Moral atau Akhlak??


Salam Semua..Salam 1Malaysia...amacam ari ni...sihat??...hopefully semua sihat - sihat belaka...so senang nak laksana tanggungjawab kiter yer...
anyway...actually saya tertarik dengan statement Kak Wardina berkenaan isu artis di Malaysia yang tidak bermoral..
first thing first...what do you think...ape pendapat korang semua..adakah statement Kakak kiter ni benar...
whatever pun this is my opinion...opinion ok...pada saya yes...semakin hari...semakin ramai artis muda yang tidak bermoral..or berakhlak...sampai satu tahap..artis vateran pun same...ader gak yang tak berakhlak n moral...y??..kenapa saya kate begitu...
lihatla day by day...ader jer penangkapan artis berkhalwat...artis minum...artis clubbing...artis dengan hubungan sumbang...artis duduk serumah...artis maki hamun...
betul tak...bukan kah itu semua tergolong dalam akhlak dan moral???...yang best nyer ader yang deny...yes..tak semua artis macam tue...tapi kakak kiter ni bercakap secara ganeral..bukan menunding jari ke arah mana - mana pihak or person...
actually we can use someone piece of mind as a way to improve...maybe buka mate tue skit...ingat artis adalah category role modal...awak disangjung orang muda mudi ni...
secara jujurnya saya sendiri tak nak anak saya bermodalkan artis...lebih baik pemimpin atau seorang yang berjaya seperti ahli perniagaan atau paling koman pun cikgu dier sendiri...itu yang patut dirole modalkan...
hari demi hari saya sendiri takot nak besarkan anak...rase nak simpanan dalam rahim jer...y???...sebabkan bende ni...takot anak terjebak dengan aktiviti tak baik yang melalaikan...sekarang pun dah ade rancangan TV ape name ea...Idola Kecil...betul2 saya anti...sebab sepatutnyer budak2 tue lebih focus pada belajar...bukan menyanyi..ingatla...menyanyi n berlakon tue...sampai biler jer bule cari rezeki..once ader orang baru...orang muda...hanyut jer kiter nanti...carila rezeki yang lebih baik...lebih halal...baru berkat...
anyway...i strongly believe and agree dengan kak wardina kiter...dan kepada kawan - kawan saya pilihla role modal yang baik untuk anak...bukan dikalangan artis...utamakan para ulama..ahli sains islam...dan kalau bule..biarla Nabi Muhammad SAW...jadi idla hidup kiter semua..baik dari kiter ke anak...
i have given my piece of mind...what about you...have you made up ur mind....

8 comments:

Elyn said...

hmmm

Tok Janggut said...

Assalamualaikum...
ibu bapa hari ini akan menangis jika anak tak dapat no 1dlm nyanyian
tetapi adakah akan menangis jika anak2 tidak pandai membaca al quran,tidak pandai sembahyang

http://rimautokakpedang.blogspot.com

alfa juliet said...

rancangan idola kecilt u mcm buang masa je..budak2 tu akan besar, suara akan pecah...tah hape2

fazmila said...

elyn:hmmm..

Tok Janggut:saya sangat setuju tok dengan pendapat tok tue...dari awal lagi kanak2 diasuh dengan hiburan bukan dengan buku dan al - quran

alfa:sangat setuju kak..saya memang tak suka dengan cite tue...mak bapak bersorak tengok anak menyanyi...bukan bersyukur anak bule ngaji dan berhafaz...

zeqzeq said...

kalau sebat dgn rotan nanti lari rugi lak,hhe..

fiD said...

dunia oh dunia,,,

masyarakat akhir zaman.

azman said...

wardina tu silap.

dia tak sepatutnya nasihatkan artis, sebab sori lah artis nak berubah, setidak2nya selagi mereka masih mencari "rezeki halal" dalam dunia artis.

wardina patutnya nasihatkan khalayak kebanyakan, jgn mengidolakan artis.

biarlah wartawan2 hiburan saja yg kemarukkan artis.

fazmila said...

zeqzeq: ramai lagi yang bule disebat...

fiD: true..true...true...


azman: memang benar artis susah gile nak berubah...but dengan harapan bile dengar apa kak wardina perkatakan...insyallah ader yang terbuka hati tue...tapi kepada artis wanita..adakah "halal rezeki" mereka sebagai artis..mari kita berfikir sejenak...

1. dedah aurat...
2. dedah suara....
3. bersentuhan dengan bukan mahram..
4. sosial life konon nak cari publisiti..

adakah niat menghalalkan cara????