Thursday, December 10, 2009

Penapis air yang mana elok...

Salam Semua...Salam 1Malaysia....

saya mendapat email dari suami saya bekenaan penapis air...actually itu adalah topic perbualan kami di rumah dah brape ari dah...topic samer...smp tak larat nak pikir dah..begini...ikuti segman dalam 1 ruang forum berkenaan penapisan air....


ciri-ciri penapis air yang baik :

1) yang penting tak guna kuasa elektrik.... sebab molekul air akan mati sebenarnye bila kita masak air tu. sebab tu kalau orang kampung die panggil air masak biasa ni air mati.


persoalan/fakta lain-->boleh tak jelaskan apa maksud molekul air tu mati? maksud aku dari penerangan dari segi kimia.


2) yang penting skali ko guna penapis air... ape2 brand pun tak kisah... sebab bila kita ambik air paip secara terus dan masak.... sebenarnyer hanya kuman yang mati.... klorin dalam air tetap ada... sebab tu time korang masak nasi kat bahagian penutup rice cooker tu ade kuning2... tu sebenarnya klorin.

persoalan/fakta lain-->klorin ditapis oleh activated carbon. Bukan bergantung pada penapis biasa. Kebanyakkan penapis air mmg ada activated carbon.


3) air yang elok mestilah bersifat alkali.... untuk air yang bersifat alkali nilai ph nyer mustilah 7 keatas... bioaura tak silap aku 9 keatas kira baguslah tu... air zam zam kalau test alkali kat malaysia ph nyer lebih kurang 11... tapi kalau kat mekah kita test 13 keatas... sebenarnyer air RO yang korang beli tepi2 jalan tu ph die baru 6. dan satu ilmu untuk beli air mineral water pas ni tengok dulu nilai ph die... pastikan 7 keatas baru bagus...

persoalan/fakta lain-->maaf, tapi rasanya statement ni bertentengan dengan yg aku tahu pasal air. Setahu aku, piawaian air minum hendaklah pH antara 6-8. Sebenarnya, masa kat loji rawatan air, kita boleh tentukan pH air yg nak dibekalkan. Kita sengaja setkan nilai pH air dalam range tu. Air, sama ada dalam keadaan terlalu berasid atau terlalu alkali juga boleh menyebabkan corrossion. Apa itu pH? pH adalah kadar kepekatan ion hidrogen, jika pH melebihi 7, apa yg disukat ialah kepekatan ion OH.

persoalan/fakta lain-->camne penapis air boleh mengubah pH air? apa yg ditambah ke dalam air tu dan apakah methodnya?



4) bio aura bagus sebab die ada 6 penapis yang berlainan fungsi die... penapis A die berfungsi untuk menyingkir bahan pencemar seperti karat, kotoran, pasir lumpur dan bacteria. ceramic die punyer liang bersaiz 0.9 mikron mencapai tahap penapisan sehingga 99.999%, yang ni kita kene bersih skali seminggu. he he he aku ade die punyer penplet budak hai o kempen kat aku soh join... last nak tutup mulut aku ambik bioaura ngan die bayar satus sbulan.

persoalan/fakta lain-->mmg bagus. Tapi ingat, saiz 0.9 mikron masih belum mampu nak tapis kebanyakkan bakteria. So, sebenarnya air tersebut masih belum selamat diminum. Size E-coli adalah antara 0.5-0.7 mikron. Lebih kecil dari penapis tersebut


5) penapis B Menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, warna, rasa, bahan pencuci dan elemen-elemen kotor yang lain untuk mengelakkan daripada pertumbuhan bacteria.


persoalan/fakta lain--> bau ditapis oleh activated carbon

6) penapis C Activated Carbon Block dan penukar ion berlogam KDF memenuhi piawaian US EPA dan FDA National Safety Standards dapat menapis unsur logam berat, klorin, pencemar kimia, di samping mengawal kestabilan air, bacteria dan rumpai. Unsur Resin pula akan melembutkan molekul air dan mempunyai kesan untuk menghasilkan bahan-bahan mineral

persoalan/fakta lain-->errr...correct me if I'm wrong, rasanya activated carbon tak mampu nak buang logam berat. Logam berat perlukan chemical treatment atau sekurang2nya mangkin untk dinyahkan i.e: TiO2
persoalan-->pelembutan molekul air? aku rasa lebih tepat kalau sebut pelembutan air sebab bila menyebut pelembutan molekul air, ia merujuk kepada H2O itu sendiri. Camne nak lembutkan molekul? Yg aku tahu, pelembutan air bolehla. Kita buang hardness dalam air tu, iaitu Mg dan Ca.



7) Penapis D Memenuhi Piawaian Keselamatan Antarabangsa. Memiliki fungsi penyerapan yang tinggi, berupaya untuk menyerap atau menyingkirkan unsur logam berat, bahan-bahan radioaktif, bahan kimia dan racun serangga.

persoalan/fakta lain-->macam mana penapis air nak buang bahan radioaktif dan logam berat? termasuk racun? Kita masih perlukan rawatan kimia


8)Penapis E Teknologi penukar tenaga memecahkan molekul air kepada kelompok air yang lebih kecil secara berkesan supaya dapat diserap dengan senang oleh tubuh badan manusia. Lebih-lebih lagi, ia meningkatkan kapasiti air untuk membekalkan kandungan oksigen.


persoalan/fakta lain-->pecahkan molekul air? camne tu? H2O dipecahkan? jadi apa? jadi H2 dan O2? dah jadi gas dah tu...camne nak minum?yg biasa aku dengar, diorang claim pecahkan kluster air. untuk makluman, air mempunyai ikatan hidrogen antara molekul. ikatan hidrogen adalah ikatan kovalen yg terkuat. untuk pecahkan ikatan ni, tenaga diperlukan. So, mana datang sumber tenaga penapis ni? Ingat, tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan. Ia cuma berubah bentuk. (Hukum Termodinamik Pertama)


9) penapis F hak ni bagus die sebab die pakai teknologi nano berfungsi untu menstabil tenaga berteknologi Nano mengekalkan dan menstabilkan kandungan tenaga dalam saiz molekul air yang kecil untuk tempoh masa yang panjang. Ia berupaya untuk menyelaraskan sifat air lebih cenderung kepada beralkali yang baik untuk tubuh badan, menggalakkan metabolisme, mengaktifkan sel-sel badan untuk menguatkan imunisasi dan fungsi detoksifikasi.

persoalan/fakta lain-->lebih kurang cam persoalan air beralkali tadikalau nak guna kita kene minum sekurang2 nyer 13 gelas sari baru nampak kesan die.... air ni juga kite bleh buat rendam kaki, die mengeluarkan toksin2 dalam badan.... adik aku ade kene penyakit kulit alhamdulillah pakai air bioaura dengan izin tuhan dah elok 2 minngu jer pakai.... skang ni dah takder masalah....


soalan2/kenyataan2 aku di atas selalu aku tanya pada ejen2 penapis air dan belum pernah terjawap. Don't take me wrong, bukan aku anti penapis air, cuma aku rasa dakwaan diorang agak melampau malah ada yg bertentangan ngan apa yg aku tahu. Aku akui, penapis air adalah bagus, cuma jangan bayar lebih dari apa yg kita dapat...


begitulah segmen forum yang saya katakan...anyway...apakah kriteria yang anda semua guna untuk ciri - ciri penapis air yang baik???


nak tahu gak...saya tak beli lagi ni...risau plak....can anyonw help me???

Wednesday, December 9, 2009

Kekuasaan Al-Quran...



Salam semua...Salam 1Malaysia....saya terbaca artikel menarik dalam internet...saya nak share dengan kawan - kawan semua...

ader seorang hamba allah ni simpan buku dalam kotak...dier tak perasan bahawa dalam kotak tue ader al - quran juga...yang sedih tue...semua buku dan kotak2 skali abis anai - anai kejekan...akan tetapi yang menarik adalah...

memang abis anai - anai kejekan...akan tetapi...dier tak usik pun ayat - ayat al-quran...ia terpelihara cantik...kemas jer gigitan anai - anai tue...

lihatla...bertapa kuasanya kitab al-quran...

Mak saya sah H1N1..


Salam semua...Salam 1Malaysia....
huhuhuhu....sah...mak saya sah kene H1N1...tadi saya call hospital and bercakap dengan doktor yang merawat mak saya...
berikut adalah perbualan yang antara saya dan doktor tue..
Saya: "assalamualaikum..nama saya Pn.Sharmila anak kepada Pn.Fadilah...saya nak bertanyakan keadaan mak saya macam mana yer?"
Doktor:"keadaan mak puan jika nak dibandingkan dengan mula - mula dier masuk...sekarang ader baertambah baik...cuma ader sedikit demam dan jangkitan pada peparu"
Saya:"test result macamman pula yer?"
Doktor:"begini puan mak puan telah dikenalpasti positive H1N1 oleh itu kami kene kuarantin disini sehingga dier pulih sepenuhnya...asalkan mak puan kuatkan kan badan...banyakkan rehat...inysllah takde ape2 yang perlu dirisaukan"
Saya:"hmmmm....okla macam tue...nanti saya akan call doktor lagi jika terdapat sebarang pertanyaan...terima kasih yer doktor"
Doktor:"sama - sama"
so...itulah perbualan kami....huhuhhhuhu...sian mak...yang saya dok pikir ni...macamner bule kene...
huwaaaaaaa...........

Bahaya makanan segara sekarang...

Salam Semua...Salam 1Malaysia...

macam ni...saya recieve matlumat dari email...berkenaan makanan ringan sekarang ader campuran lemak babi...yer ker...especially ROTA...sila lihat...

dia tulis kat situ E110 merupakan kod untuk lemak babi...ALAMAK....saya menyeru pihak berkuasa untuk melihat kepada perkara ini dengan lebih terperinci....

Jika benar tidak hairanla kenapa anak muda zaman sekarang makin liar...dah kurang ajar...








Tuesday, December 8, 2009

Suspect H1N1 ker????

Salam Semua...salam 1malaysia...


pagi tadi call mak saya...kesian ...msih tak bule nak makan...tak de selera...huhuhuh...mak along pun hilang selera mak...


so tadi call kat wad yang mak saya duduk tue...nurse tue cakap..my mother masih ader demam suhu 38.5..ader jangkitan lagi kat peparu...cough ader lagi...and sekarang tengah tunggu test result untuk kahak...


saya tanyer kenapa mak saya ditahan macam sekarang...isolated..nurse tue kate mak saya diasingkan untuk pastikan bukan H1N1...so test result tue akan menentukan samada mak saya ader H1n1 ker tak....
Please pray for my mother....ya allah...risau nyer saya..

Monday, December 7, 2009

Huhuhuhu....

Salam Semua...Salam 1Malaysia...
terdapat perubahan sedikit...jangkitan kuman di peparu makin kurang...tapi mak saya kene undergo alot of test...swap test....dengan selera takde....
huhhuhuh....
kiter pun hilang selera...satu ari tak makan....kiter call kat wad tue tadi...nurse tue cakap mak kiter kene undergo all swap test sebab nak tahu...H1N1 ker tak.....risau yang amat sangat...
Huwaaaaa......
Mak cepatla baik mak....Batrisya banyak cerita nak citer kat mak...
p/s:kak azah...congrat on ur pregnancy....semoga perjalanan anak no.2 di selamat...Farzanah nak jadi kakak....Batrisya...emmmmmm....emmmmm.....????

Hari Yang Suram...

Salam Semua...
Salam 1Malaysia..
hari ni tak de mood nak celoteh lelame...
mak saya kene masuk hospital...
sebab tak tahu...
pnemonia...ader..
yang paling takot...
H1N1 sebab kene kuarantin dalam bilik sesorang...
ape2 pun...
doakanlah agar mak saya cepat sembuh...
sape ader idea cam ner nak baik kan sakit2 tersebut...
dialu - alukan kongsi dalam blog yer...
huhuhuhuhu....
satu kerja tak bule buatla...
RISAU....

Saturday, December 5, 2009

Make - up atau Penjagan Kulit???

Salam semua...
Salam 1Malaysia..
ada sorang akak ni tanyer saya...
antara penjagan kulit
.
.
.
.
atau make - up muka.
.
.
.
.
yang lebih penting???
jawapan saya adalah penjagaan kulit...
kenape???
sebab make - up memangla cantik biler kita pakai..
saya tak nafikan ader make - up yang mahal - mahal tue adalah bertujuan untuk jaga kulit..
tapi biler tanggal make - up jer...
adakah kita nak rupe buruk kiter terserlah atau..
natural beauty???
ingat tak entry saya yang lalu berkenaan artis yang pakai make - up dan tak??
mesti anda semua faham maksud saya kan??
tapi...
saya nak tanyer pendapat yang lain...
macma mana...
ader kate lain???
tak harianla sekarang orang berlumba - lumba nak cantikkan diri masing - masing...
sampai hampir ragut nyawa...'
takut seh...
anyway...
what say you??
.
.
penjaggan kulit
or



make - u p lagi penting??



Friday, December 4, 2009

Terkene Batang Hidung Sendiri..

Salam semua...
Salam 1Malaysia..
saya selalu dengar orang bercerita...
pasal orang lain...
mengata orang ni...
mengata orang tue...
kiter layan kan jer...
dengar jer....
then kiter observe....
tak lama lepas tue bende tue balik pada orang tue...
terkene batang hidung sendiri...
kes ni banyak berlaku pada makcik- makcik yang dah berumo...
yang bercerita tue klu tak anak dier...
sedare dier...
kalau rezeki saya...nampak sendiri...
mak sedara saya selalu pesan...
jangan buat kat orang kalau tak nak orang buat kat ko...
lebih - lebih lagi...
mak sendiri....
silap ari bulan....anak sendiri buat kat kiter balik....
itu insyallah akan saya ingat sampai bila2...
takotla...zaman sekarang Allah SWT nak tunjuk...
sekejap jer...
kepada mereka yang teraniya...terhina oleh kata - kata orang lain...
berdoala...ingat Allah SWT tue Maha Adil...
nasib anda akan terbela....
kepada yang kuat mengata tue...
beringatla...ari ni maybe ari awak mengata...
datang ari orang tue...mengata...
muka tue tak tahu nak sorok kat mana nanti...
hidup itu umpana roda...
tapi bukan roda wheel of fortune...
satu hari kita di atas...
lain hari kita di bawah...

Bezanya Normal dan C section...


Salam Semua...
Salam 1Malaysia...
saya nak tanyer...
kepada ibu - ibu...
begini ari tue saya ader berborak dengan sorang staff saya...
dier citer pasal pengalaman bersalin anak bongsu dier yang kene c-section..
at the end of the story...
dier ader mention...
beza rase sayang bersalin normal dan c-section..
sayang tue ader...
tapi lain skit dari bersalin normal...
sayang dier lebih...
just nak tanyer kepada yang ader pengalaman...
betol ker..
ader rase beza sayang tue...
citerla...
leh kongsi pengalaman..
yang pernah bersalin normal..
dan c-section..

Thursday, December 3, 2009

Kursus Ohhh..Kursus..


Salam Semua...

Salam 1Malaysia...

huhuhuhu...

ari ni ader Kursus di IPK bangsar...

Institut Pengurusan Kesihatan...

Kursus Penerapan Budaya Korporat dan Pengukuhan Softskill...

nanti saya update yer...aper citer kursus ni...

Kehidupan Saya dan Adik Beradik...

Salam semua...
Salam 1Malaysia...
ari ni saya nak share...
pengalaman kami adik bradik...
dari kecil sampai ke menara gading...
alhamdunillah so far 3 dari 5 adik bradik saya ni...
grad di pengajian tinggi...
bermula dari kecil...
adik no 2 saya tak bule lekang dengan saya...
yang mana yang berkebaya hijau tue...
mana - mana saya pegi..
dier akan ikut termasuk sekolah...
sampai tak gi tadika sebab nak ikut saya gi sekolah...
sampaila belajar sekolah...
semua ikut kak long..sampai satu sekolah panggil saya kak long...
mana tak..asal skit dari atas denganr adik menjerit...
ALONGGGGGGGGGG......
hehehehe...
then semua membesar...dikala membesar...Allah SWT menguji kami semua...
bisnes ayah tersayang telah dilanda masalah dan hampir bankrap...
kami semua mase tue belajar...
saya di tahun pertama U...
Jahan tahun pertama di Kolej..
Zafirah sekolah lagi...tapi semua hidup dengan plan...
duit ayah bagi semua kene jaga duit...
macma saya RM50 untuk seminggu...
itula duit topup..makan..bayar duit fotostat kertas...buku...
semua kat situ...
Jahan lagi bagus ....Rm50 tahan 2 minggu...
kebetulan mase tue rumah sewa saya rumah tepi...
so saya dengan kawan baik saya Yan...
bercucuk tanam...
tanam ubi kayu...
biler dah tumbuh...pakat duit bli santan dan cilipadi...
buat masak lemak..
ubi rebus gantikan beras..
hidup sehari makan sekali...
itu pun roti canai...
jarang balik sebab nak jimat duit...
Jahan sampai cirit - birit sebab apa??..
makan keropok ikan dengan sos cili selama seminggu...
makan itu jer...
biler tiba Zafirah masuk Kolej...
dier pun merase kesusahan nak tuntut ilmu...
hidup dengan maggi...berminggu2...
sebab tak nak mintak ayah duit...
tahu ayah tengah susah...
pakat biler ayah tanyer ader duit ker tak...
tipu cakap ader...
sebab tak nak susahkan mak n ayah...
saya bekerja semasa cuti semester sebagai...
penolong penyelidik...
tolong pensyarah buat thesis...
saya translate buku dari bahasa Inggeris kepada BM untuk syarikat Jepun...
alhamdunillah aderla skit msuk duit...
tue pun nak tolong mak n ayah...
mesti tertanyer2 kan mane pegi duit PTPTN kami..
Duit Mara...
semua kami guna nak tolong menolong antara satu sama lain...
biler PTPTN saya msuk...tgk antara adik bradik sape nak pakai duit..
cam nak bayar duit rumah sewa...
bayar itula...bayar inilah...
biler duit jahan masuk...
tolong yang lain plak...
Duit Zafirah banyak abis kat pegnajian dier sebab kos dier tinggi...
so takpe...
alhamdunillah pada tahun 2006...
saya grad dari UTHM...
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Teknologi dengan Kepujian kelas 2
awal tahun 2007 jahan grad dari UPM...
Diploma Pengurusan Perniagaan
pada tahun 2008 Zafirah grad...
Diploma Makmal Sains Perubatan..
sekarang saya bertugas sebagai..
Pegawai Tadbir dan Diplomatik di Kementerian Kesihatan Malaysia..
Jahan bertugas sebagai Pegawai Imegresian di Depo Machap Umbo..
Zafirah sebagai Juruteknologi Makmal Perubatan di Mahkota Medical Center..
dan alhamdunillah dan insyallah akan mengikut jejak kami...
adik lelaki sorang kami...
Mohd Syakir Khan sedang mengikuti pengajian..
Diploma Keselamatan Pekerjaan, Kesihatan dan Persekitaran dan jika dia grad...(Insyallah)
akan menjadi Pegawai Keselamatan Pekerjaan, Kesihatan dan Persekitaran..
yang bongsu masih di tingkatan 2 dan akan menduduki peperiksaan PMR tahun depan..
itulah kisah hidup kami...
cara didikan parent kami...
banyak bersabar...munasabah diri...
saya tak nafikan kehidupan adik bradik ayah saya jauh lebih mewah...
ader yang pakai harrier...ader yang pakai accord baru...
ader yang beli rumah baru...
ader yang ader banglo...
ader yang baru order BMW...
tue semua rezeki mereka...
and i'm happy for that...
pada saya...yang saya nampak...
rezeki mak and ayah saya semua pada anak - anak dier...
belajar tinggi...(rezeki)
jumper jodoh yang baik..(rezeki)
hubungan yang baik...(rezeki)
sikap baik anak - anak...(rezeki)
perkerjaan anak - anak..(rezeki)
keperibadian anak - anak...(rezeki)
rezeki anak - anak..(rezeki)
anak - anak yang tidak melupakan ibubapa..(rezeki)
anak - anak yang mendoakan ibubapa..(rezeki)
anak - anak yang mendahulukan ibubapa..(rezeki)..
pada saya itu adalah rezeki mak and ayah saya...
rezeki yang tidak bule ditukar ganti dengan wang....
itula serba sedikit mengenai kehidupan adik - bradik saya..
saya tak malu mengaku bahawa saya pernah miskin...susah...
mak ayah bergantung dengan kiter...
saya tak malu...saya redha dan terima semua sebab saya tahu...
semua tue ujian...Allah Swt nak uji...
tengok kami ni masih munasabah diri ker tak...
bersikap penting diri ker tak...
tolong menolong ker tak...
ader daya usaha nak maju ker tak...
saya amat bersyukur...itulah pengajaran dari Allah SWT..
yang saya tidak akan lupakan...
dan saya akan sampaikan kepada anak - anak cucu cicit saya...
bahawa hidup is not all about youself..
it about others also...
so kepada semua yang ader adik bradik tue...
hargaila meraka...
sementara meraka ader...
nak tolong...bantu...memberi...
biler dah takde...takde nak ketawa lagi...
hanya air mata sebagai teman...

Wednesday, December 2, 2009

Pengumuman penting..

Salam semua..
Salam 1Malaysia...
tadi saya blog Abg Mazidul..
ader perjumpaan blogger..(thanks to Azrul)..
di FRIM, Kepong Selangor
tarikh: 13 Disember 2009
Jam:10:00 pagi - 2.00 petang
jom meramaikan lagi sesi ini...
ader makan2...
tetapi 'potluck' yor...
janganla datang dengan tangan kosong...
jom kita bertukar - tukar pandangan dan fikiran...
sambil menikmati keindahan alam...
peace no war...

Tuesday, December 1, 2009

Spekulasi 11 September..

Salam Semua...
Salam 1Malaysia..
hari ni tergerak hati nak bercerita skit pasal tragedi 11 September..
memengla dah lame bende ni..
akan tetapi baru hari tue tengok TV channel Discovery Channel..
ader beberapa perkara yang saya terfikir...
and memerlukan pandangan korangla..
tragedi itu memangla tak dinafikan...
suatu kesedihan yang melanda satu dunia...
ucapan takziah kepada family yang terkorban..
namun saya terfikir...bagaimana pihak pemberita boleh dapatkan shot yang baik sekali...
jika diteliti dengan baik kesemua vidoe...
ia umpama camera itu telah bersedia...
nak ambik gambar...
macam tahu - tahu jer...
lagi satu saya difahamkan bahawa..
pada tarikh yang sama seramai...
3000 orang yahudi mengambil cuti...
tidak bekerja
dalam bangunan yang sama...
suami saya seorang Jurutera awam...
memberi pandangan dari segi kejuruteraan bagaimana
bangunan tersebut boleh collapse..
tempat perlanggaran adalah pada sudut yang paling lemah bangunan tersebut..
dan yang menyedihkan...
Orang Islam yang dipersalahkan..
dipanggil terrorist...
apa pandangan kengkawan semua mengenai hal di atas..



Bonus???



Salam semua...
Salam 1Malaysia..
Bonus..yer...
Bonus...
hari - hari topik samer...
ader ker tak bonus ni...
huhuhuh...
harap - harap aderla...

Monday, November 30, 2009

Salah Siapa??

Salam Semua...
Salam 1Malaysia..
hari ni...
nak citer ape...
citer ni...agak - agak...
salah siapa??
penggunaan bahasa yang menarik..
.
.
.
.
BERAS SUPER SPESIAL TEMPATAN
kenapa tak guna..
BERAS SUPER ISTEMEWA TEMPATAN???
mohon pihak Dewan Bahasa pantau yer...

Adat Vs Falsafah..

Salam semua..
Salam 1Malaysia...
ari ni terdetik saya nak tanyer...
pendapat kengkawan semua...
Adat Vs Falsafah...
begini...
dalam perkahwinan..
adalah adat untuk bersanding...
dengan niat untuk pamer kan bahawa..
si gadis telah punyai suami..
dan suami nya sapa..
tapi dari segi falsafah ia tidak baik berbuat demikian...
atas sebab bukan cara islam...
mengenai merenjis...
difahamkan adat merenjis adalah sebagai tanda restu dan doa tetamu..
tapi bagi falsafah islam ia melanggar syariat dimana tak elok tabur beras...rezeki..
berkareoke dan nyanyian...dalam adat perkahwinan ia sebuah hiburan..
dalam falsafah...ia melanggar syariat dari segi aurat suara..
adat bersalam pengantin di pelamin...
ia tanda doa dan terima kasih...
tapi dari segi falsafah...
tak elok orang tua pergi ke orang muda...
tapi Islam tidak menolak adat...
so bagaimana pendapat korang...
nak tahu gak...

Sunday, November 29, 2009

Mencabul...Tindakan Sewajarnya???


Salam Semua..
Salam 1Malaysia...
hari - hari saya membaca tajuk yang sama..
MENCABUL...
budak sekolah mencabul rakan..
abang mencabul adik..
bapa mencabul anak...
yang mencabul nenek pun ader...
paling saya tak bule nak terima...
ader yang mencabul wanita pregnant...
saya nak tahu...
ape pendapatan anda semua mengenai tindakan undang - undang yang selanjutnya...
saya sedihla...
kian lamer kian menjadi - jadi...
kanak - kanak menjadi mangsa...
what say you...

Parking..ohhhh...Parking...

Salam semua...
Salam 1Malaysia..
amacam ari ni...huhuhuh...
hati saya berkobar - kobar...
1hb Disember ini berkuatkuasalah tarikh untuk park n ride di Putrajaya..
mean that saya kene parak akt bus station berdekatan sekolah Alam Shah..
and gi kerja dengna naik bas..
balik pun same..
dengar citer kene bayar...
and parking pun kene bayar..
dengar citer sebulan rm250...
huhuhuhuh...
kenape macam ni...
kalau yer...
huhuuhu...
tak kesian ker kat kiterorang...
huhuhuhhu
harap - harap tak menjadilah..

Saturday, November 28, 2009

Hebahan Kecemasan...Sila Baca..

Salam Semua..
Salam 1Malaysia...
ini adalah hebahan kecemasan..
berdasarkan email yang saya terima...
.
.
PASUKAN PETUGAS PROGRAM MS ISO9002 JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA
Please note that all chocolate, vanilla an d coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich is from animal origin (pork).
Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM.
Please pass this message toour muslim friends.
Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information. Thank you
INI ADALAH TANGGUNGJAWAB KITA SEBAGAI SAUDARA SESAMA MUSLIM, SAMPAIKAN KEPADA RAKAN-RAKAN YANG LAIN...


So a very BIG NO...NO...NO... to these compay yor kengkawan..
sila sampaikan message ini kepada penggemar nya...
kebersihan hati umat islam adalah tanggungjawab bersama..

Terapi Kambing..

Salam Semua..
Salam 1Malaysia..
yaaaaa...
anda tidak percaya...
percayalah..
kini terbaru adalah terapi kambing...
Kambing sering dikaitkan dengan penyakit darah tinggi. Tetapi hakikat sebenarnya banyak sungguh manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi kambing.
Salah satu bahan yang terdapat dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi dan obesiti ialah kolestrol daripada sumber seperti berikut;

1. Kolestrol daripada minyak tumbuhan seperti minyak sawit, minyak bunga matahari, minyak soya, minyak jagung dan sebagainya (kecuali minyak zaitun).
2. Kolestrol daging lembu dan ayam.
3. Kolestrol tepu daripada makanan laut (kecuali ikan) iaitu sotong, udang, ketam, kerang, siput.
4. Kolestrol tepu daripada organ dalaman haiwan seperti hati, limpa, perut, usus, dan organ-organ lain seperti telinga, lidah, mata, dan sebagainya.
5. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh kolestrol tumbuhan seperti keropok lekor, tauhu goreng, taugeh goreng, telur goreng (bahagian kuning telurnya) dan sebagainya.
6. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh sodium (garam pengawit) seperti daging berger atau daging di restoran makanan segera.
7. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti Vitamin C seperti daging yang diperah limau atau mengambil herba chitosan (herba slimming) atau kuah laksa yang diperah limau atau amalan meminum jus oren setelah mengambil makanan tinggi protein.
8. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti karbon seperti ikan bakar, sate atau daging panggang.
Daging kambing tidak memiliki protein yang tinggi, oleh itu ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan seperti yang dinyatakan di atas.

Ikatan kolestrol tepu boleh dicegah sekiranya terdapat Omega 3 di dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan ia hanya boleh diurai dengan kolestrol kambing sahaja.
Vitamin C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein akan mengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah. Kandungan kolestrol tepu jenis ini sekiranya terdapat banyak dalam darah akan mengakibatkan masalah jantung.
Sodium (sejenis garam) yang digunakan untuk mengawit daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat daging berger. Selain itu memakan makanan yang tinggi protein yang dicampurkan dengan perasa makanan seperti Mono Sodium Glitumat (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia akan menyebabkan strok.
Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti
Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.
Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.
Kolestrol yang gagal dicerna oleh hati akan disimpan dalam bentuk lemak di bawah permukaan kulit. Dalam jumlah yang banyak ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan). Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing. Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.
Mencantikkan Kulit
Dalam daging kambing turut terdapat Vitamin C semulajadi yang tidak teroksida. Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu dan mencantikkan kulit.
Pengambilan protein tinggi yang berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan menyebabkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.
Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang putih dan cantik.
Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan Kegembiraan
Sistem darah (NW18) berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus berfungsi menjaga kasih sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat akan memastikan bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan kasih sayang.
Jantung yang menerima kolestrol daging kambing akan lebih lembut dan lancar pergerakannya. Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira. Jantung yang lancar pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona dengan sesuatu yang mengusik perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan dan mewujudkan perasaan kecintaan.
Mereka yang mengamalkan memakan daging kambing akan merasa tenang dan gembira dan mudah merasa getaran kasih sayang. Sekiranya anda menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan getaran kecintaan, silalah amalkan memakan daging kambing.

Friday, November 27, 2009

Rasul Palsu Malsu..


Salam semua...

Salam 1Malaysia...

Terima kasih kepada seorang blogger meminta pendapat saya berkenaan rasul palsu ni..

actually saya marah...lebih - lebih lagi mereka yang mengaku ni dah pangkat ayah pada saya..

pangkat pokcik...rumah kate chow...kubur kate lai...ader sejadah tak nak guna..ader al - quran sesuka ati tukar cerita..

nape tak buat kat injil...tengok marah tak orang kristian..orang yahudi...nak juga rosak kitab kita...

saya marah sebab saya memangla banyak lagi perlu belajar bab agama ni tapi saya still hormat dan tak pernah sangsi dengan ape yang ditulis...saya percaya hanya pada yang Satu...dan dari Dia kita datang dan ke Dia kita akan kembali...

Tapi jika dilihat di sudut positive...jika benda macam ni tak terjadi...orang lain akan ambil mudah jer ..tak membaca al - quran..anggap al - quran tue perhiasan sahaja...

Sebagai contoh kes En.kahar tue...saya masuk n baca blog dier...tapi saya tak dare nak bace lebih - lebih...ini kerana ia mampu memesongkan akidah bagi mereka yang tak kuat iman dan pendirian...oleh itu saya cepat2 keluar..ader satu comment di blog beliau mengatakan tunggu polis datang and tangkap dier...bule dier bukak citer pasal nabi Musa AS...dimana beliau mengelamkan bala tentera yang ingin menagkap beliau dan para pengikut...dia samakan kes dia dengan nabi Musa AS.

saya tak bule terima dan marah..saya flag blog tue..geram...terang - terang ader yang mengatakan bahawa Nabi Muhammad itu nabi akhir zaman..lepas dia tak de lagi nabi...lagi nak mengada...

saya rase mamat tue ader prob mental...nak perhatian...yang memalukan beliau seorang penjawat awam...gred Jusa C...sangat memalukan...sepatutnya menjadi contoh...bukan perosak...

wahai rakan - rakan blogger...saya amat dukacita dengan keadaan zaman sekarang...anak - anak muda minum arak..hidup dengan dosa..tak hormat orang tua..berlepeseran..saya sangat sedih..

namun saya masih berbangga dengan anak - anak muda yang menjadi tahfiz..memajukan agama, bangsa dan negara...semoga mereka ini dirahmati serta dipermudahkan urusan untuk kejayaan...

AMINNNNNNNNNNN...........................

Aduan...oh...Aduan...

Salam semua...
Salam 1Malaysia...
di pagi ini...saya nak mohon maaf..
jika ader terkasar bahasa...
kate dalam blog saya...
penulisan saya adalah bebas dan tidak memihak kepada mana - mana pihak..
saya amat berterima kasih dengan komen serta pendapat dari pihak pembaca..
bagi yang menyuarakan cerita sedih saya tumpang sedih..
berita gembira...saya tumpang gembira..
marah...saya pun marah...
dengan itu saya ingin mengalu - alukan...
jika terdapat sebarang aduan ke pihak Kementerian Kesihatan Malaysia..
dengan tema "Kami Sedia Membantu"..
saya ingin membantu...
aduan anda akan saya salurkan terus kepada Unit Komunikasi Koporat untuk tindakan dan siasatan lanjut...
kerjasama anda untuk menjayakan misi saya sebagai penjawat awam di Kementerian Kesihatan Malaysia...
agar saya dapat menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan sebaik mungkin..
Kami Sedia Membantu...
Pencapaian diUtamakan...Rakyat didahululkan...
rerajinla complain yer...nanti saya akan tolong salur kan kepada Unit yang sepatutnya..

Thursday, November 26, 2009

What Really Kill Ranjan Das at The Age of 42


Salam semua...
Salam 1Malaysia..
topic ari ni sedih skit...
tapi penuh dengan info...
menarik..
the guy up there is Ranjan Das..
CEO termuda di India..
meninggal dunia on Wednesday..21 Oktober 2009..
sebab???
haaa...
ni la nak habaq..
.
.
A month ago, many of us heard about the sad demise of Ranjan Das from Bandra, Mumbai. Ranjan, just 42 years of age, was the CEO of SAP-Indian Subcontinent, the youngest CEO of an MNC in India. He was very active in sports, was a fitness freak and a marathon runner. It was common to see him run on Bandra's Carter Road. Just after Diwali, on 21st Oct, he returned home from his gym after a workout, collapsed with a massive heart attack and died. He is survived by his wife and two very young kids.
It was certainly a wake-up call for corporate India. However, it was even more disastrous for runners amongst us. Since Ranjan was an avid marathoner ( in Feb 09, he ran Chennai Marathon at the same time some of us were running Pondicherry Marathon 180 km away ), the question came as to why an exceptionally active, athletic person succumb to heart attack at 42 years of age.
Was it the stress?
A couple of you called me asking about the reasons. While Ranjan had mentioned that he faced a lot of stress, that is a common element in most of our lives. We used to think that by being fit, one can conquer the bad effects of stress. So I doubted if the cause was stress.
The Real Reason
However, everyone missed out a small line in the reports that Ranjan used to make do with 4-5 hours of sleep. This is an earlier interview of Ranjan on NDTV in the program 'Boss' Day Out': Here he himself admits that he would love to get more sleep ( and that he was not proud of his ability to manage without sleep, contrary to what others extolled ).
The Evidence
Last week, I was working with a well-known cardiologist on the subject of ‘Heart Disease caused by Lack of Sleep’. While I cannot share the video nor the slides because of confidentiality reasons, I have distilled the key points below in the hope it will save some of our lives.
Some Excerpts:
· Short sleep duration ( <5> or 5-6 hours ) increased risk for high BP by 350% to 500% compared to those who slept longer than 6 hours per night. Paper published in 2009. As you know, high BP kills. ]
· Young people ( 25-49 years of age ) are twice as likely to get high BP if they sleep less. Paper published in 2006.
· Individuals who slept less than 5 hours a night had a 3-fold increased risk of heart attacks. Paper published in 1999.
· Complete and partial lack of sleep increased the blood concentrations of High sensitivity C-Reactive Protein (hs-cRP), the strongest predictor of heart attacks. Even after getting adequate sleep later, the levels stayed high!!
· Just one night of sleep loss increases very toxic substances in body such as Interleukin-6 (IL-6), Tumour Necrosis Factor-Alpha (TNF-alpha) and C-reactive protein (cRP). They increase risks of many medical conditions, including cancer, arthritis and heart disease. Paper published in 2004.
· Sleeping for <=5 hours per night leads to 39% increase in heart disease. Sleeping for <=6 hours per night leads to 18% increase in heart disease. Paper published in 2006.
Ideal Sleep
For lack of space, I cannot explain here the ideal sleep architecture. But in brief, sleep is composed of two stages: REM ( Rapid Eye Movement ) and non-REM. The former helps in mental consolidation while the latter helps in physical repair and rebuilding. During the night, you alternate between REM and non-REM stages 4-5 times.
The earlier part of sleep is mostly non-REM. During that period, your pituitary gland releases growth hormones that repair your body. The latter part of sleep is more and more REM type.
For you to be mentally alert during the day, the latter part of sleep is more important. No wonder when you wake up with an alarm clock after 5-6 hours of sleep, you are mentally irritable throughout the day (lack of REM sleep). And if you have slept for less than 5 hours, your body is in a complete physical mess ( lack of non-REM sleep ), you are tired throughout the day, moving like a zombie and your immunity is way down ( I’ve been there, done that ).
Finally, as long-distance runners, you need an hour of extra sleep to repair the running related damage.
If you want to know if you are getting adequate sleep, take Epworth Sleepiness Test below.
Interpretation: Score of 0-9 is considered normal while 10 and above abnormal. Many a times, I have clocked 21 out the maximum possible 24, the only saving grace being the last situation, since I don’t like to drive ( maybe, I should ask my driver to answer that line ).

In conclusion
Barring stress control, Ranjan Das did everything right: eating proper food, exercising ( marathoning! ), maintaining proper weight. But he missed getting proper and adequate sleep, minimum 7 hours. In my opinion, that killed him.If you are not getting enough sleep ( 7 hours ), you are playing with fire, even if you have low stress.
I always took pride in my ability to work 50 hours at a stretch whenever the situation warranted. But I was so spooked after seeing the scientific evidence last week that since Saturday night, I ensure I do not even set the alarm clock under 7 hours. Now, that is a nice excuse to get some more sleep.
Unfortunately, Ranjan Das is not alone when it comes to missing sleep. Many of us are doing exactly the same, perhaps out of ignorance. Please forward this mail/article to as many of your colleagues/friends as possible, especially those who might be short-changing their sleep. If we can save even one young life because of this email, I would be the happiest person on earth.
Menarik tak...ini sekadar information untuk kengkawan semua...so moral of the story is...Sleep more tapi jangan melampau sampai luper ibadat yer...

Ape guna adik bradik????

Salam semua...
salam 1Malaysia...
ni nak citer skit...
nak berkisah skit...
Ader tak terfikir kenape wujudnya adik bradik????
ape guna adik bradik????
ni saya nak citer nak cakap...
nak nasihat...
dikala seorang yang susah...
yang lain bule tolong...
dikala seorang sedih...
yang lain bule gembirakan...
dikala sorang ader masalah...
yang lain bule bagi pendapat...nasihat..
dikala sorang marah..
yang lain bule tolong cool kan..
dikala sorang meraikan sesuatu..
yang lain bule tumpang sekaki..
dikala sorang murah rezeki...
yang lain bule tumapang gembira...
dikala sorang tersepit...
yang lain bule tolong ringankan beban...
itu guna nya adik bradik...
bukan sorang lebih...
yang lain nak ngata...
jangan biler sorang susah...
kita tambahkan kesusahan lagi...
pastue kalau sorang murah rezeki...
yang lain dengki...
jangan berburuk sangka...
biler ader bende perlu dirahsiakan...
jangan memandang serong biler..
ader bende perlu tunjukkan...
dan jangan ambil kesempatan biler..
ader yang nak menolong...
jangan plak ambil mudah biler..
ader yang sanggup berkorban untuk anda...
kita semua kene beringat...
hidup ni pendek...
tak tahu sape mati dulu...
sekarang nak mengate memangla besh...
biler orang tue dah takde...
baru nak teringat2..
time tue tak payah nak citerla...
tak guna nak citer...
semperna Aidil Adha ni...
kita korbankanla..
sikap rigid kiter..
sikap sombong...
sikap takbur...
sikap pentingkan diri...
sikap perli memerli...
sikap pandang rendah...
sikap memandang serong...
sikap iri hati...
kita suburkan hati dengan...
sikap berterima kasih...
berbahasa...
sikap ala kadar...
sikap munasabah diri...
sikap bertawakal...
sikap berusaha...
sikap jangan ambil mudah...
dan jangan bergantung dengan orang lain...
especially lepas kahwin...
ingatla...
hidup untuk berbakti pada orang lain...
terutama ibubapa dan adik beradik...
lepas tue baru saudara mara dan masyarakat...
so far dalam adik bradik saya..
semua alhamdunillah...
semua bersikap tolong menolong...
saling tegur menegur...
saling munasabah...
dan penting ibubapa dulu...
maaf yer saya bukan nak menunjuk...
tapi itu hakikat kehidupan kami adik bradik..
nak tahu...kenape kami semua bersikap begini..
dan bagaimana parent kami mendidik kami bersikap begini...
alhamdunillah...
insyaallah...saya akan ceritakan dalam N3 kemudian yer...
orait....
SALAM AIDIL ADHA SEMUA...

Mengapa Make up diwujudkan...

Salam semua..
Salam 1Malaysia..
sihat semua...
ni nak citer skit...
kenape make - up diwujudkan...
and i'm really glad ia diwujudkan...
jom tengok..
coo..cooo..cak artis antarabangsa..
.
.
.
.
The Boss..

.
.
biler tak make - up..

Biler make - up..
.
.

.
.
biler tak make - up..
.
.
biler make - up.


biler tak make up..
.

.
biler make dan tak make - up..
.
.
.
.
biler make - up.
.
.
dan biler tak make - up..
.
.
.
.
biler tak make dan bermake - up...
.
.
.
biler make - up
.
.

dan biler tak...
.
.
.



hehehehe...
so dah faham ea...
hehehe...
kenape MAC..Bobby Brown...
Estee lauder..
all the fancy and expensive make - up...








Wednesday, November 25, 2009

Makluman Mengenai Panadol...

JANGAN AMBIL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK) UNTUK PENGETAHUAN,

ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya…

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.
Alternative Treatment ( Tips )
Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak.

Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.


Panadol adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.
Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.

Sunday, November 22, 2009

Suka Ati Sayala...

Salam semua..
salam 1Malaysia..
hari ni..saya nak citer skit...
ader orang blog dier penuh dengan citer anak bini..
anak laki dier...
ader orang suker share experience...
ader orang suke melancong...
ader orang buka kedai di tenet...
so blog adalah salah satu cara nak advertise...
ader orang anggap blog ni kawan..
tempat nak share feeling...
ader orang hidup dengan statistic...
so dier sampaikan update or info kepada kiter..
ader orang cepat dapat berita terkini...
so blog is another way to spread the news...
tapi aku???
kiter ni???
hmmmm...
actually saya tak tetapkan ape topic yang saya nk tulis dalam blog saya..
saya tak suke nak rigid kan blog saya pada area tertentu...
saya tak suka nak ikut orang...
saya tak suke biler orang masuk blog saya expect satu bende jer..
saya suka share ilmu..
saya suka buat orang ketawa..
saya suka buat orang happy..
saya suka biler orang masuk blog saya orang nak masuk lagi..
saya suka bagitahu information..
saya suka orang tengok perkembangan anak saya...
saya nak share pendapat saya..
saya nak orang tahu apa saya tulis dalam blog saya...
adalah reflect dari diri saya yang sebenar...
what about you guys...
ape yang korang semua suka tulis dalam blog...
more to what area..
more to what topic...
sharela...
saya nak tahu juga..
nanti bule kiter tuakr - tukar pendapat..




Saturday, November 21, 2009

"ADIK KU KAWIN...ARI NI.."

Salam semua...
Salam 1Malaysia..
ari ni dalam sejarah...
tanggal 21 November 2009..
adik ku..
Nurjahan Bee Bte Kamal..
telah selamat bernikah dengan pasangan nya..
Muhamad Husni bin Husin..
Semoga Allah SWT rahmati kamu berdua...
dilimpah kurnia...
rahmat..
berkat..
rezeki yang soleh dan solehah...
sungguh pun dah kawin...
harap kesengalan anda tetap terjaga...
amin....
.
.


Tak Sukerla...

Salam semua...
salam 1 malaysia..
ni habaq skit pasai atm kat malaysia...
saya tak suker giler...
tak suker sangat...
kenape...kenape????
.
.
.
.
.
.
sebab ni...
.
.
.
.
.


You all perasan tak screen dier menghala pada darjah ke brape??
.
.
.
straight ke hadapan...
so orang kat belakang bule intai tau..
buat ader robber kat belakang..
tgk duit banyak dalam acc..
mahu dier tak ragut atau rompak kiter..
lagi satu mase nak masukkan pin number..
orang bule nampak...
saya dengan amat tidak setuju..
what say you...
adakah anda sependapat dengan saya????

Friday, November 20, 2009

Mama...mama...mama...

Salam semua...
heheheh ari ni saya nak citer ngn korang..
Batrisya dah pandai sebut mama..
pada orang yang betui...
ekekekeke....
dah pandai ber'emosi'....
pandai main picka..boooo...
pandai main cak - cak..
pandai main tepuk tangan....
wahhhhh...
cepatnyer anak saya membesar...
eh pandai geleng...jangan mare...
ekekek...
but you can only see that time makan...
biler dah tak nak...
ekekekeke...

Winter Storm? Today? di KL?

Salam semua...
salam 1malaysia..
is it today...
ader yang katekan bahawa hari ini..petang ni dalam pukul 7 mlm..
akan ada ribut salji bakal melanda Kuala Lumpur...
adakah ia benar...
mari kiter renung sekejap..
dalam al-quran pun bertulis..
mengatakan...
"kun fa ya kun.."
jika Yang Maha Esa mengatakan jadi..
Maka jadilah ia....
whatever happend pun...
marila kita bersama - sama bertawakal..
ape2 pun...sape yang terkene bagila tahu ea..
bule kiter share experience...
orait..
till next entry..


Terima Kasih...

Salam Semua...
di sini...
di pagi Jumaat ini..
saya ingin mengucapkan..
jutaan terima kasih...
atas komen - komen..
pendapat..
serta idea daripada anda yang mengunjungi blog saya...
insyallah jika berpeluang saya akan menunaikan permintaan anda semua..
dan sokongan anda semua amat saya hargai..
dan di dahului dengan terima kasih...
(cam ayat orang gomen tak...ngeh..ngeh...)
and feel free to contribute more idea...
thought...and information so that we all can share together...

Thursday, November 19, 2009

GERAMMMMMMMMMM!!!!

Salam Semua...
Ni nak cerita skit...
Walaupun saya ni staff Kementerian Kesihatan ...
tapi saya ader hak nak marah...
.
.
begini tersebutla setu pepagi buta dalam kol 5 lbh pagi..
nak subuh...
anak saya demam panas yang hamat sangar..
sampai tuala di kepala dier panas..
so saya bergegas ke Wad Kecemasan di Hospital X..
tiba di sana...
ader MA (medical assistant) ni sambut..
(to my suprise dier tue mak nyah..)
"yer kak nape kak"..
saya jawab.."anak saya demam panas"..
"mintak Mykid dier"...
saya pun bagila...
"hmmmm..Mykid tak berfungsi yer cip rosak..."
(daaaaaaaaa...not my problem..)..
dengan sibuk - sibuk dok EC detail Batrisya dalam PC dier..
sambil tue dier cakap..
"lain kali kalau demam jangan datang sini yer...pergi ke klinik.."
(i was...what tha...H^%*...)
nak je aku sembur kat muke dier time tue juga...
"bang kt mana ader klinik kesihatan mana yang buka time 5 pagi ni???"
"akai ada ka???"
kalau time tue bz giler aku bule acceptla...
ni lenggang giler...
takde orang...
mase register dier tanyer...
keje government ker swasta..
saya jawabla government..
"kementerian mana"
saya jawabla..
"kementerian kesihatan malaysia"..
terdiam dier seh..
"jawatan?"...
saya jawabla..
"Pegawai Tadbir dan Diplomatik"..
then baru nak senyum...sila duduk sebentar yer...
.
.
.
pagi tue aku ker ofis jap
actually ader function kat PICC..
so ke sana.. aku jumper pegawai aduan...
straight aku adu kat dier...
kate tema KKM
"Kami sedia membantu"..
itu tidak membantu..
menolak aderlah...
dah la NYAH...
ni aku nk racist sekejap...
geram giler...
nak tunggu budka tue sesak napas or mati baru nak ambik kes tue seriusly ker???
marah giler time tue...
.
.
.
ader tak sesape experince kes macam saya...
jika ader...
sila habaq bule saya buat report sebab dah ader 2 kes macam saya..
tolak kes demam panas
.
.
key til next entry...

Wednesday, November 18, 2009

Adab Menjawab Tepon...

Salam Semua...
petang ni kiter nak sembang - sembang ...
tatacara menjawab tepon...
actually tatacara menjawab tepon dan meloya buruk at the same time..
jom kiter terjah..
.
.
.
1. Soalan: haloo, may i speak to bedah please?.
Jawapan: maap.sini bukan balai polis...
.
.
2. Soalan: haloo, siapa disana?.
Jawapan: ntah. saya kat sini,mane le saya tau sape kat sane....
.
.
3. Soalan: haloo, boleh saya bercakap ngan bapak awak?.
Jawapan: nak cakap cakap je ler. buat ape tanye saya...
.
.
4. Soalan: haloo, boleh sambungkan ke nombor 323?.
Jawapan: maap cik,nombor tak boleh disambung,hanye boleh dicampur...
.
.
5. Soalan: haloo, mak ade rumah?.
Jawapan: mak takde rumah.bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli...
.
.
6. Soalan: boleh saya bercakap ngan siti?.
Jawapan: maap.nombor yang anda dail tidak mahu memberikan perkhidmatannye... time
kacih...
.
.
8. Soalan: haloo, tolong panggilkan samad. saya nak bercakap dengannye..
Jawapan: sila panggil sendiri.saya sibuk.maap..
.
.
9. Soalan: halloo... ....
Jawapan: haloo. pusat sakit mental disini. anda ingin mendaftar?..
.
.
10. Soalan: haloo, saya nak tumpang bertanya....
Jawapan: maap. ini bukan kaunter pertanyaan...
.
.
11. Soalan: haloo, betul ke ini nombor 3234412?.
Jawapan: sila dail sekali lagi. kalau saya masih menjawab betul le tu...
.
.
12. Soalan: assalammualaikum....
Jawapan: waalaikummussalam..(tupp!..terus letak tepon.salam kite wajib jawab)
.
.
get the point...
sekadar menjadikan blog saya tempat untuk ketawa sebentar..
hope you all enjoy N3 kali ni...

Jawapan Yang Kiter Tidak Terfikir....

Salam Semua...
korang semua..
perasan tak kekadang budak2 ni..
mempunyai jawapan yang kiter sendiri tidak terfikir...
cuba lihat..
.
.
TEACHER: Maria, go to the map and find North America ..
MARIA: Here it is.
TEACHER: Correct. Now class, who discovered America ?
CLASS: Maria.
.
.
.
TEACHER: John, why are you doing your math multiplication on the floor?
JOHN: You told me to do it without using tables. (jawapan hasil darab)
.
.
TEACHER: Glenn, how do you spell 'crocodile?'
GLENN: K-R-O-K-O-D-I-A-L'
TEACHER: No, that's wrong
GLENN: Maybe it is wrong, but you asked me how I spell it.
.
.
TEACHER: Donald, what is the chemical formula for water?
DONALD: H I J K L M N O.
TEACHER: What are you talking about?
DONALD: Yesterday you said it's H to O.
.
.
TEACHER: Winnie, name one important thing we have today that we didn't have ten years ago.
WINNIE: Me!
.
.
TEACHER: Millie, give me a sentence starting with 'I.'
MILLIE: I is..
TEACHER: No, Millie..... Always say, 'I am.'
MILLIE: All right..... 'I am the ninth letter of the alphabet.'
.
.
TEACHER: George Washington not only chopped down his father's cherry tree, but also admitted it. Now, Louie, do you know why his father didn't punish him?
LOUIS: Because George still had the axe in his hand.
.
.
TEACHER: Harold, what do you call a person who keeps on talking when people are no longer interested?
HAROLD: A teacher
.
.
see what i mean...
answer that you can't expect..
so do not underestimate kid...
they can get even smarter than you can imagine..