Thursday, December 3, 2009

Kehidupan Saya dan Adik Beradik...

Salam semua...
Salam 1Malaysia...
ari ni saya nak share...
pengalaman kami adik bradik...
dari kecil sampai ke menara gading...
alhamdunillah so far 3 dari 5 adik bradik saya ni...
grad di pengajian tinggi...
bermula dari kecil...
adik no 2 saya tak bule lekang dengan saya...
yang mana yang berkebaya hijau tue...
mana - mana saya pegi..
dier akan ikut termasuk sekolah...
sampai tak gi tadika sebab nak ikut saya gi sekolah...
sampaila belajar sekolah...
semua ikut kak long..sampai satu sekolah panggil saya kak long...
mana tak..asal skit dari atas denganr adik menjerit...
ALONGGGGGGGGGG......
hehehehe...
then semua membesar...dikala membesar...Allah SWT menguji kami semua...
bisnes ayah tersayang telah dilanda masalah dan hampir bankrap...
kami semua mase tue belajar...
saya di tahun pertama U...
Jahan tahun pertama di Kolej..
Zafirah sekolah lagi...tapi semua hidup dengan plan...
duit ayah bagi semua kene jaga duit...
macma saya RM50 untuk seminggu...
itula duit topup..makan..bayar duit fotostat kertas...buku...
semua kat situ...
Jahan lagi bagus ....Rm50 tahan 2 minggu...
kebetulan mase tue rumah sewa saya rumah tepi...
so saya dengan kawan baik saya Yan...
bercucuk tanam...
tanam ubi kayu...
biler dah tumbuh...pakat duit bli santan dan cilipadi...
buat masak lemak..
ubi rebus gantikan beras..
hidup sehari makan sekali...
itu pun roti canai...
jarang balik sebab nak jimat duit...
Jahan sampai cirit - birit sebab apa??..
makan keropok ikan dengan sos cili selama seminggu...
makan itu jer...
biler tiba Zafirah masuk Kolej...
dier pun merase kesusahan nak tuntut ilmu...
hidup dengan maggi...berminggu2...
sebab tak nak mintak ayah duit...
tahu ayah tengah susah...
pakat biler ayah tanyer ader duit ker tak...
tipu cakap ader...
sebab tak nak susahkan mak n ayah...
saya bekerja semasa cuti semester sebagai...
penolong penyelidik...
tolong pensyarah buat thesis...
saya translate buku dari bahasa Inggeris kepada BM untuk syarikat Jepun...
alhamdunillah aderla skit msuk duit...
tue pun nak tolong mak n ayah...
mesti tertanyer2 kan mane pegi duit PTPTN kami..
Duit Mara...
semua kami guna nak tolong menolong antara satu sama lain...
biler PTPTN saya msuk...tgk antara adik bradik sape nak pakai duit..
cam nak bayar duit rumah sewa...
bayar itula...bayar inilah...
biler duit jahan masuk...
tolong yang lain plak...
Duit Zafirah banyak abis kat pegnajian dier sebab kos dier tinggi...
so takpe...
alhamdunillah pada tahun 2006...
saya grad dari UTHM...
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Teknologi dengan Kepujian kelas 2
awal tahun 2007 jahan grad dari UPM...
Diploma Pengurusan Perniagaan
pada tahun 2008 Zafirah grad...
Diploma Makmal Sains Perubatan..
sekarang saya bertugas sebagai..
Pegawai Tadbir dan Diplomatik di Kementerian Kesihatan Malaysia..
Jahan bertugas sebagai Pegawai Imegresian di Depo Machap Umbo..
Zafirah sebagai Juruteknologi Makmal Perubatan di Mahkota Medical Center..
dan alhamdunillah dan insyallah akan mengikut jejak kami...
adik lelaki sorang kami...
Mohd Syakir Khan sedang mengikuti pengajian..
Diploma Keselamatan Pekerjaan, Kesihatan dan Persekitaran dan jika dia grad...(Insyallah)
akan menjadi Pegawai Keselamatan Pekerjaan, Kesihatan dan Persekitaran..
yang bongsu masih di tingkatan 2 dan akan menduduki peperiksaan PMR tahun depan..
itulah kisah hidup kami...
cara didikan parent kami...
banyak bersabar...munasabah diri...
saya tak nafikan kehidupan adik bradik ayah saya jauh lebih mewah...
ader yang pakai harrier...ader yang pakai accord baru...
ader yang beli rumah baru...
ader yang ader banglo...
ader yang baru order BMW...
tue semua rezeki mereka...
and i'm happy for that...
pada saya...yang saya nampak...
rezeki mak and ayah saya semua pada anak - anak dier...
belajar tinggi...(rezeki)
jumper jodoh yang baik..(rezeki)
hubungan yang baik...(rezeki)
sikap baik anak - anak...(rezeki)
perkerjaan anak - anak..(rezeki)
keperibadian anak - anak...(rezeki)
rezeki anak - anak..(rezeki)
anak - anak yang tidak melupakan ibubapa..(rezeki)
anak - anak yang mendoakan ibubapa..(rezeki)
anak - anak yang mendahulukan ibubapa..(rezeki)..
pada saya itu adalah rezeki mak and ayah saya...
rezeki yang tidak bule ditukar ganti dengan wang....
itula serba sedikit mengenai kehidupan adik - bradik saya..
saya tak malu mengaku bahawa saya pernah miskin...susah...
mak ayah bergantung dengan kiter...
saya tak malu...saya redha dan terima semua sebab saya tahu...
semua tue ujian...Allah Swt nak uji...
tengok kami ni masih munasabah diri ker tak...
bersikap penting diri ker tak...
tolong menolong ker tak...
ader daya usaha nak maju ker tak...
saya amat bersyukur...itulah pengajaran dari Allah SWT..
yang saya tidak akan lupakan...
dan saya akan sampaikan kepada anak - anak cucu cicit saya...
bahawa hidup is not all about youself..
it about others also...
so kepada semua yang ader adik bradik tue...
hargaila meraka...
sementara meraka ader...
nak tolong...bantu...memberi...
biler dah takde...takde nak ketawa lagi...
hanya air mata sebagai teman...

3 comments:

Anoy said...

experience is the best lesson to be learn.

Elyn said...

alhamdulillah.... seronok tengok betapa rapatnyer korang adik badik!! sanggup tlg menolong.

Zana S said...

melihat kebelakang itu harus. mengambil iktibar itu wajib.
tiada kesenangan mampir tanpa kesusahan.
:)