Sunday, September 13, 2009

UNTUK RENUNGAN KITA BERSAMA........

12 BARISAN MANUSIA ... MENUJU KE AKHIRAT:-

Barisan pertama: Di iringi dari kubur dlm keadaan tidakbertangan & berkaki . keadaan inidijelaskan melalui seruan Allah S.W.T : "Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Merekayg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapatkehinaan didunia maupun di akhirat". Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur dimuka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(ygmenunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalahneraka".

Barisan ke-2: Di iringi dari kubur dlm bentuk babihutan datang seruan Allah "mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orangyg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya,mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit olehliang lahat sehingga berselisih tulang rusuk." Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiriuntuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.

Barisan ke-3: Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai& perut penuh ular serta kala jengking "mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupunpada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan. Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.

Barisan ke-4: Diiringi dari kubur dlm keadaan darahmemancut keluar dari mulut "Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli..Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang darisumber yg halal.

Barisan ke-5: Diiringi dari kubur dalam keadaan berbaubusuk seperti bangkai ketika itu Allahmenurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takutdiketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya& tempat mereka juga adalah neraka.

Barisan ke-6: Diiringi dari kubur dengan keadaan kepalaterputus dari badan mereka adalah orangyg dahulunya menjadi saksi palsu.

Barisan ke-7: Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapimengalir darah & nanah dari mulut mereka. Me rekaini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

Barisan ke-8: Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepalakebawah & kaki ke atas. M ereka adalahorang yg melakukan zina. Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2anantara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orangketiga antara mereka".

Barisan ke-9: Diiringi dari kubur dengan wajah hitam& bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruhmereka adalah orang yg makan harta anakyatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

Barisan ke-10: Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuhberpenyakit sopak & dipenuhi kusta. M erekaini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

Barisan ke-11: Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigipanjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada &lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

Barisan ke-12: Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2seperti bulan purnama. mereka melaluititian Siratulmustakim seperti kilat. Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnyaadalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan. Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu &meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat..

Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, berolehkeampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T" BACALAH YASSIN RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:
1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang..
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankansiksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyaihati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescayaAllah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10kali.
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang sukamembaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbarisbersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah,menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membacaYaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya.Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalamkubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyangsunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasindan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannyapada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanandan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapayang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagamayang lain. Untuk renungan semua,

Siapakah orang yang sibuk ?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s

Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibahlalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambilberkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukirsenyuman.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidaklupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengannikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masihberat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawaamal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawaamal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelakkerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.

Siapakah org yg KEDEKUT ? Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu sahaja,malah dia tidak akan menyampaikan pula pada org lain. Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusialain...

2 comments:

zeqzeq said...

sedu sedih nak nyesal ni

alfa juliet said...

thanks fot the info