Monday, November 16, 2009

Gunung Yang Bermuka - Muka..

Salam Semua...
Ari tue kiter tengok citer National Treasure kat Star Movie..
One of my favorite..
tapi tergerak ati ni biler tengok Mount Rushmore..
Menarik gunung tue..
eh sat ea..
ni gambar dier
.
.
.
.
.
.
.

mereka berempat ni adalah 4 president Amerika Syarikat..
Ia diukir oleh Gutzon Borglum dari tahun 1867 - 1941
melambangkan pemerintahan telah mencapai 150 tahun..
Gunung ni terletak di United State Presidential Memorial di South Dakota..
muka pertama adalah Mr.George Washington President Amerika yang pertama..
muka ke dua adala Mr.Thomas Jefferson president Amerika yang ke 3
muka ke 3 adalah Mr.Theodore Roosevelt president yang ke 26..
dan muka ke 4 adalah Mr.Aberaham Lincoln president yang ke 16...
pembikinan dier melibatkan letupan dan proses 'honeycomb'..
(not sure ape bende tue..)
projek tersebut terpakse berhenti pada tahun 1941 kerana tiada cukup on kos..
anyway...
biler Malaysia nak buat tugu Menteri - Menteri kiter..
tak kisahla dah innalillah...ker..
yang hidup ni ker...
ker nk tunggu 150 tahun perintah baru ader peringatan...
huhuhuhu...
adakah anda menghargai kebebasan kita ini????
anyway...
kalau berpeluang pergi ke Mt. Rushmore..
janganla lupe buat N3...
saya nk bacer..
ekekeek.

3 comments:

alfa juliet said...

tak perlu ada gunung mcm tu di Malaysia...may be ada cara lain kita leh menghargai pemimpin kita..tugu2 ni takutlah, mcm tugu negara pun org kata berhantu..huhu

rosnanie said...

salam...penghargaan untuk pemimpin bukan hanya dengan buat tugu, banyak lagi cara lain, mungkin boleh wujudkan buku, biodata di muzium dsb.

Pembinaan tugu ni pun tidak digalakkan dalam islam sehingga ada yang menyatakan ianya menyerupai penyembahan berhala... nauzubillah. So kalau fazmila minat dgn mana2 pemimpin maybe u can start write something about him/ her, then that's better

Zana S said...

tugu negara pun pernah menjadi isu... tapi di diamkan kerana berkiblatkan politik.

buku/biografi lebih sesuai rasanya... :D